Køleboks – Guide til det bedste valg af køleboks

Der findes et kæmpe udvalg af kølebokse. Leder du efter en køletaske, så klik her.

Du kan bruge en køletaske på alle årstider og til campingvogne og autocampere, til både, biler, lastbiler og varevogne. For at finde den rigtige, skal du lige stille dig selv nogle spørgsmål:

  • Hvor stor skal den være?
  • Hvor meget må den larme?
  • Hvilken køleeffekt forventer jeg?
  • Skal det være til strøm, gas eller ingen ting?

Teknisk baggrundsviden om køling
Der findes 4 forskellige køletekniker til at holde mad og andet koldt på farten. Alle 4 systemer har hver deres fordele. Nogle er velegnet i høj varme, andre er billige i drift og nogle støjer ikke. De fire systemer til køling finder du her:

  1. Passiv køleboks
  2. Absorptions køleboks
  3. Termoelektrisk køleboks
  4. Kompressor teknologi

Her kommer en kort gennemgang og fordele ved de fire forskellige kølebokse og hvordan de virker.

Passiv køleboks

Den første er den vi alle kender fra køletasker. Der er ingen teknik og den største fordel er, at den ikke bruger strøm eller anden energikilde. Derfor kalder vi den Passiv køling.

Disse kølebokse er udstyret med et højeffektivt isoleringsmateriale, og et tætlukket låg. Kølingen er med køleelementer eller isterninger, så kan indholdet være, koldt eller frisk i flere dage. Dog afhænger det meget af bruge og vejrforhold. Denne type er den billigste køleboks du finder. Du kan få den fra meget små udgaver på 20×20 cm og op til kæmpe store på over en meter lang og 40 cm bred. Disse store er meget velegnet til både.

Fordele:
Ingen strøm eller gas
Larmer ikke
Billige i køb
Findes i mange størrelser

Ulempe:
Skal have køleelementer eller is tæringer
Svært ved at holde en lav temperatur i højvarme.

Absorptions køleboks

Kølebokse med absorptionskøling er gasdrevet og uafhængige af strøm, samtidig er den lydløs. De bruger en ammoniakopløsning som opvarmes i en lille kedel med gassen.
Denne ammoniakgas, som er undertryk, udsendes i systemet, og forsætter ind i kondensatoren, der tilsættes brint som fordamper og i den proces trækkes der varme ud af køleboksens rum. Dog er køleeffekten afhængig af temperaturen hvor køleboksen står.

Fordele:
Kan bruges hvor der ikke er strøm
Larmer ikke

Ulempe:
Afhængig af omgivelsestemperaturen
Høj pris

Termoelektrisk køleboks

Denne type kølning er til strøm og kan bruge 12, 24 eller 230 volt. De virker ved, at der opstår kulde, når en elektrisk strøm bliver sendt igennem to forskellige metaltyper. Har køleboksen en blæser vil køleeffekten forbedres yderligere.

Denne type er super god til at holde ting kolde på køreturen. Du kan stikke denne skrå, uden det ændre effekten. Eftersom den bruger omgivelsestemperaturen til at køle med, er køleeffekten afhængig af denne.

Fordele:
Prisbillig i forhold til effekten
Vejer ikke meget
Larmer ikke
God til kør-selv-ferie

Ulempe:
Afhængig af omgivelsestemperaturen
Skal 12, 24 eller 230 volt for at køle

Kompressor køleboks

Den bedste køling som findes, selv ved høje temperaturer er kompressor køling. Enkelte modeller kan sågar dybfryse. De arbejder lidt på samme måde som dit køleskab. Et kølemiddel som kan ændre fra væske til gas. Så ved denne ændring, som sker via en fordampning, tækker den varme ud af køleboksens indvendige rum, så det bliver koldt.

Fordi denne type benytter et kølemiddel og at den kan afgive varme til omgivelserne, kan den bruges selv når der er meget varmt. Hvis du har en stikkontakt, kan du bruge den som ekstra køling eller ideel til dig som er på farten i lang tid.

Fordele:
Køler selv ved ekstreme omgivelsestemperaturer
Kan bruge 12 / 24 / eller 230 volt
Lavt strømforbrug Vejer ikke meget
Velegnet til solenergidrift

Ulempe:
Vejer meget
Støjer lige så meget som et køleskab
Ligger i den høje prisklasse

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *