Campingrejse på Napoleonsruten

Oplev den legendariske Napoleonsrute på din campingrejse – Læs her om den spændende rejsebeskrivelse

Vi vidste, at det var en tur med trafikale udfordringer i form af ret store stigninger, men besluttede at prøve. Vi kørte hjemme fra Farum 2. juni i fint og varmt vejr. Nord for Hamburg var der kø i ca. 11⁄2 time, men ellers gled trafikken fint. Første overnatning i Bad gandersheim. Denne plads bruger vi altid, når vi kører sydpå via Hamburg. Det er en dejlig plads, og i tilpas afstand hjemmefra. Vi bruger også tit pladsen på hjemturen.

Næste dag stadig fint vejr og uden trafikproblemer, så vi kørte helt til Frankrig. Vi kørte ind ved Mulhouse og frem til Belfort, hvor vi overnattede på L’Etang des Forges, som modtager camping cheque. Dagen efter videre igen. Vi fulgte motorvejen A39 forbi Lyon, videre ad A48 til grenoble. Lige efter grenoble kom de første udfordringer. Voldsomme stigninger og fald gjorde det nødvendigt at geare ned til 1. gear, men så gik det også støt og langsomt. syd for grenoble kørte vi ind på N85, som er Napoleonsruten. Ca. 15 km fra grenoble skal man køre gennem byen La Mure. Her ledte gPsen os på forkert vej, og vi endte med at køre på nogle meget små og smalle grusveje, men kom til sidst korrekt tilbage på N85. Efter La Mure er der mange skarpe hårnålesving, så det er en udfordring mere.
Hyggelig plads i bjergene

syd for La Mure fandt vi vores plads for de næste fire nætter: Le Belvèdère de L’Obiou (camping cheque) ved st. Laurent-enBeaumont. En lille hyggelig plads med udsigt til de omkringliggende bjerge. Her er en mindre restaurant, og da vi ikke havde købt ind undervejs, spiste vi lækker aftensmad her (18 euro for treretters menu).De tre dage, vi var her, tog vi på nogle flotte udflugter. Vejene i området er stejle med masser af skarpe sving. Der ligger et par søer, som man kan køre langs med eller rundt om. Vejret i disse dage var blevet køligt og med en del regnbyger. Byen La Mure er ikke specielt hyggelig, men der er gode muligheder for indkøb.
8. juni flyttede vi ca. 130 km sydpå til den lille hyggelige provencalske landsby Volonne. turen ad N85 fra La Mure hertil byder også på mange sving og højdeforskelle på 12%, men det gav ikke problemer for os.
Delvis åben plads

i Volonne boede vi på campingpladsen L’Hippocampe (camping cheque). Pladsen er stor med ca. 450 standpladser, og mange udlejningshytter. Mens vi boede der, var en del af pladsen endnu ikke åben. Der var mulighed for enten at bo i sol eller skygge, og pladsen ligger helt ned til floden La Durance. Vi fandt en fin plads, hvor vi kunne nyde udsigten til floden. Vejret var blevet fint, og vi blev på denne plads i en uge. Der er stor swimmingpool på pladsen, restaurant og lille butik. (Butikken var endnu ikke åben, mens vi var der). Fra campingpladsen kan man vandre eller cykle på en sti, som følger floden, og via en bro komme over på den anden side, og så tilbage igen. Floden her danner nærmest en lille sø.

Campingpladsen ligger ca. 1⁄2 km fra Volonne bymidte, så det er nemt at gå eller cykle dertil. Byen er lille og hyggelig, med et typisk torveområde med et par caféer og småbutikker, såsom slagter, bager og en lille købmand. Fredag formiddag er der marked på torvet. Et hyggeligt sted at sætte sig med en fadøl, og studere de lokale, som kommer og går, og uddeler kindkys til alle dem, de kender. større indkøb kan foretages i den større by sisteron, som ligger 12 km nordpå.
Ud over indkøb er sisteron også værd at kigge nærmere på. Byen ligger langs floden. Hvor floden slår et knæk, hæver klipperne sig op, og øverst ligger et stort citadel-område med flot udsigt ud over by og land. Nede i byen er der også rester af bymure, og der står stadig et par flotte tårne, som har været integreret i bymuren. Der er mange smalle og stejle gader, som er hyggelige at studere.
Blandt lavendler og solsikker

Vi kørte flere gode bilture herfra. En tur gik via Digne-Les-Bains, som også er en hyggelig, lidt større by. Her var et ret stort marked med mange lækre specialiteter, så vi fik købt lidt oliven, tomater m.m. Videre ad D8/D907 kom vi til Plateou De Valensole, som ligger højt og fladt med udsigt langt ud i horisonten. Her var mange store marker med lavendler og solsikker, men desværre er de ikke sprunget helt ud i juni. gjorde også holdt i byen Valensole. smuk gammel by med stejle og smalle gader. Videre ad D4 passerede vi byen Les Mees. Denne by er speciel, fordi der ligger nogle meget særprægede klipper i en lang række langs med byen.

En anden tur gik ad D951 til st. Etienne Les-Orgues med flotte udsigter undervejs. Herfra videre til Forcalquier – en større by. i kirken var vi heldige at overvære sidste del af en vielse.
Højt over byen ligger et citadel. Vi tog turen derop. Det var en drøj tur, idet det denne dag var ca. 30 ̊ varmt. Men udsigten er turen værd, og en kold fadøl bagefter er ikke af vejen.
15. juni er det igen tid at flytte lidt sydpå. Vi kører heller ikke så langt denne gang, kun omkring 100 km til byen Castellane.

Her bor vi på pladsen Domaine du Verdon (camping cheque). Også denne plads er stor med 500 enheder, samt mange hytter og telte. Skulle du mangle et godt telt til motorcykelferien, så tjek lige denne side https://www.friliv.dk/telte.aspx Men heller ikke her var der fyldt op, så der var god mulighed for at finde netop den plads, vi gerne ville have. På denne plads blev vi i ni døgn. Pladsen lå også i gåeller cykelafstand fra bymidten, med sti hele vejen, så man undgik landevejen.
Stejle klipper og korte tunneller

turen fra Volonne til Castellane gik fint. Ca. 10 km før Castellane kommer man kørende højt oppe med udsigt ned over hele området med byen. Vejen nedad er tæt på stejle klippesider og gennem korte tunneller, og det sidste stykke med skarpe hårnålesving og fald på vejen.

Castellane by har en hyggelig bymidte med et torv, og bagved en smal gågade med butikker og caféer. i byen ligger der et lille kapel fra år 1703 La Chapelle Notre Dame du Roc, på en flad klippetop knap 200 m over byen. 15. august valfarter pilgrimme til kapellet med en fakkel i hånden. Vi gik også en tur derop. Det var en lidt stejl sti, men oppe har man en flot udsigt over byen, samt indover mod Verdon-kløfterne. Kapellet er udsmykket med mange små malerier, mindeplader og blomster, og over alteret er loftet smukt malet i himmelblå farve med guldstjerner.
i dette område er der mange muligheder for smukke bilture. En tur gik ad D955 til den lille smukke by st-André-les-Alpes.

Undervejs passerer man søen Lac de Castillon, som har en meget flot, azurblå farve.
to gange kørte vi ind til Verdon Nationalpark med området gorges du Verdon. Den ene tur gik ad D952 til byen La Palud sur-Verdon. Her kan man køre ind på en vej, som følger slugten rundt. Vejen D23 kaldes Route des Crétes. Vejen er meget smal med utallige sving. Men der er mange udkigspunkter, hvor man kan parkere og gå ud og nyde udsigten, og kigge de ca. 800 m ned til floden. Halvdelen af ruten er ensrettet, og det gør det lidt nemmere at køre turen.

Den anden tur gik syd for slugterne ad D955/D71. På denne tur gjorde vi holdt og benyttede en af de mange vandreruter ned ad klipperne helt ned til floden. Det var en anstrengende tur, da det er ret stejlt, og man skal forcere store sten undervejs. Men en skøn fornemmelse at være nede ved floden. Der er forskellige sværhedsgrader på disse vandrestier nedad. Vi havde fået en brochure med beskrivelse af ruterne, og ud fra denne besluttet hvilken rute vi ville prøve.
Oppe igen kørte vi videre ad D71 ud til den store opdæmmmede sø Lac de sainte-Croix. Et smukt syn, når man kommer kørende højt oppe, og kan se ned på den blå sø. Ved søen er der mulighed for at leje små både, og sejle lidt ned ad floden. Efter søen kan man køre ad D952 til byen Moustiers-sainte-Marie. smuk gammel by med smalle brostensbelagte gader, en højt beliggende kirke, samt mange små hyggelige butikker og caféer. Der ligger store parkeringspladser uden for byen, og det er en god idé at bruge disse, i stedet for at køre ind i byen.
Alternativ rute

Vi ville selvfølgelig også en tur til Cannes, som ligger godt 100 km syd for Castellane. Kørte derned ad Napoleonsruten. Omkring byen grasse 20 km før Cannes er man inde i byområde, som fortsætter hele vejen sydover, og det tager lang tid at køre igennem, men ellers er det nemt at finde vejen helt ned til kysten. Cannes by er selvfølgelig fuld af biler og turister, men flot at gå på promenaden og nyde palmerne, de blomstrende buske og de flotte hoteller. Også de store og dyre både er et kig værd. Ud for Cannes lå et stort krydstogtskib, og små både fragtede turisterne ind til land.
På hjemturen fra Cannes kørte vi først mod Nice, og så tog vi D6202/D4202 nord-og vestpå. Denne rute er nemmere end Napoleonsruten, og meget flot med voldsomme klippeområder, hvor vejen går gennem en del tunneller. Vi gjorde holdt ved byen Entrevaux, en lille, gammel by, hvor indgangen til byen går via en vindebro over floden. Byen er omkranset af en mur. gennem snoede gader kan man komme op til en fæstning, som ligger højt over byen. Den videre tur hjemad gik via N202/D955 til Castellane.
Hjemad igen

24. juni vendte vi snuden nordover igen. For at undgå de kraftige stigninger fra Castellane ad N85, startede vi turen ad D955 og N202 indtil byen Barréme, hvor vi tog N85 til sisteron. Her kørte vi videre ad E712. Denne vej er meget nemmere end Napoleonsruten, lidt sving og stigninger, men ikke nær så voldsomt. Knap 70 km syd for grenoble havde vi udset os en camping cheque-plads i en meget lille by, Lalley.
Pladsen hedder Belle Roche. Den er på kun 57 enheder, men viste sig at være en af de smukkest beliggende pladser, vi har boet på. Der er swimmingpool og restaurant. Pladsen ligger åbent i landskabet med udsigt til høje bjerge. i Lalley er der en meget lille købmandsforretning, men det viste sig, at vareudvalget var fint, og at der ikke var mange andre muligheder for indkøb i nærheden. Vi blev på denne plads i fire nætter, og brugte dagene på nogle dejlige ture ind ad de mindre bjergveje, hvor man i hvert fald ikke skal køre med en campingvogn. Landskabet er flot og voldsomt, og bjergene høje nok til, at der ligger sne på toppen. Vi fik lidt regn og torden de sidste par dage, men kunne alligevel nyde det dejlige område.
28. juni gik turen videre nordpå ad motorvejen mod Mulhouse og videre ind i tyskland, hvor vi overnattede på Camping sulzbachtal (camping cheque), lidt syd for Freiburg. god plads, og da det gode vejr var vendt tilbage, kunne vi nyde en dejlig aften med ca. 27 ̊.
29. juni kørte vi det lange stræk gennem tyskland, med overnatning på Am Hohen Hagen i Dransfeld (camping cheque). Pladsen ligger ni km fra motorvejen ved göttingen, og er en stor og dejlig plads med swimmingpool. 30. juni kørte vi så den sidste etape hjem til Farum.

Det har alt i alt været en dejlig tur, med masser af smuk og storslået natur. Vejret var også med os, kun korte perioder med lidt regn, og ellers masser af sol og varme. Juni måned er også fin, fordi der ikke er overfyldt nogen steder. Dog skal man være opmærksom på, at det ikke er alle faciliteter som butik og restaurant, der har åbent endnu, selv om der i campingbogen står, at det findes.
Vi er klar til at køre til Provence igen en anden gang, idet der jo stadig er mange steder, som er et besøg værd.